Small caps uit opkomende landen

Koen BenderBeleggingsfonds

Small caps uit opkomende landen toevoegen aan een beleggingsportefeuille draagt bij aan een goede spreiding en verbetert zo de rendement risico verhouding van onze portefeuilles. Mercurius Vermogensbeheer heeft dit deel van de portefeuilles ingevuld met het JP Morgan Emerging Markets Small Cap Fund (ISIN LU0474315818). We lichten de positie en enkele onderliggende aandelen graag aan u toe.

Geografische spreiding en hoge groei

Het fonds, dat vanuit Londonse kantoor van JPMorgan gemanaged wordt door het team van Amit Metha, belegt voornamelijk in Azië (62%), Afrika (13%) en Latijns-Amerika (11%). In totaal zitten er zo’n 96 bedrijven in de portefeuille. Ook onder deze posities is een grote spreiding. De 10 grootste posities omvatten in totaal zo’n 22% van het fonds vermogen. Daarnaast zijn ook verschillende sectoren vertegenwoordigd. Zo maken productiebedrijven deel uit van de portefeuille, maar ook vooraanstaande technologiebedrijven of financiële instellingen. De gemene deler is dat het allemaal bedrijven zijn die toonaangevend zijn in hun sector en vaak ook internationaal snel groeien.

Small caps uit opkomende landen

Amit Metha werkt sinds 2011 voor JP Morgan en is specialist op het gebied van aandelen uit opkomende landen. Sinds 2012 leidt hij het Emerging Markets Small Caps fund voor JP Morgan. Het fonds heeft $ 1,5 miljard onder beheer en werd door Morningstar beoordeeld met de hoogste rating, 5 sterren. Het fonds scoort hoog op duurzame criteria.

Interessante markten en bedrijven

Small caps uit opkomende landen geven toegang tot interessante bedrijven in snelgroeiende markten. We pikken er een paar bedrijven uit.

Clicks Group (Zuid Afrika)

De grootste positie van het fonds is het Zuid-Afrikaanse Clicks. Het bedrijf is bekend van de 545 apotheken in haar drogisterijen, maar heeft onder haar 870 winkels in Zuidelijk Afrika ook merken als The Body Shop, Claire’s en Musica. De winst per aandeel groeide vorig jaar met ruim 17%.

Supor (China)

In China heeft het fonds een positie in Supor. Dit bedrijf is marktleider op het gebied van kookgerei. Zo maakt het o.a. rijstkokers. De producten liggen in meer dan 40.000 winkels in China. Van Supor’s aandelen is 20% beursgenoteerd in China. De overige 80% is in handen van Groupe SEB dat we kennen van merken als Tefal, WMF en Moulinex. Supor verkoopt haar producten (mede door Groupe SEB) nu ook in Japan, de rest van Azië en Europa. Het bedrijf groeit hard en het aandeel liet vorig jaar een groei van 50% zien.

Asur Aeropuertos del Sureste (Mexico)

small caps uit opkomende markten

In Mexico houdt het fonds een belang in Asur. Het bedrijf bestiert de operaties op 9 luchthavens in het zuiden van Mexico. Deze luchthaven vervoeren jaarlijks 31 miljoen passagiers. Daarnaast beheert het 6 luchthavens in Colombia, de grootste luchthaven van San Juan en Porto Rico. De omzet groeit met 14% per jaar en de winst per aandeel jaarlijks met 16%. De groei van de middenklasse zorgt ook voor groei van passagiers.

Moscow Exchange (Rusland)

small caps uit opkomende landen

De Russische beurs zit in de portefeuille. In Rusland vindt veel obligatie handel plaats. In volume gemeten is de obligatiebeurs in Moskou de 3e van de wereld. Op optiegebied is de beurs de 6e van de wereld in verhandelde contracten. Niet gek dan ook dat de beurs een van de hoogste ebitda marges onder de beursbedrijven heeft (71%). Daarnaast groeit de EBITDA 16% per jaar (sinds 2012). Bij een herstel van de Russische economie kan de groei van de beurshandel een belangrijke boost krijgen.

Small caps uit opkomende landen, een goede toevoeging aan onze portefeuilles

Vanaf een neutraal profiel hebben we, naast onze positie in grote bedrijven uit opkomende landen, een positie in het fonds van JPMorgan. Het fonds laat sinds de lancering in 2011 een jaarlijks rendement van ruim 8% zien. De afgelopen 5 jaar is het jaarlijks gemiddelde rendement 9,6%. De bedrijven waarin wordt belegd hebben toegevoegde waarde in een goed gespreide portefeuille. Hiermee verlagen we het risico en bouwen we ons rendement breder op. Daarnaast heeft het beleggen in lokale, kleinere bedrijven ook een groot maatschappelijk rendement. Lokale bedrijven investeren doorgaans meer in de lokale economie. Dit heeft een positief effect op de plaatselijke bevolking en het milieu. Niet verwonderlijk dan ook dat dit fonds bijdraagt aan de duurzaamheid van onze beleggingen.