Aberdeen Japanese Smaller Companies Fund

Koen BenderInvesteringsanalyse, Investment Update, Nieuws, Nieuwsbrief

[pl_button type=”ol-link” link=”http://bit.ly/20170416Aberdeen_PDF” target=”blank”]Lees het als PDF[/pl_button]

ISIN: LU0998665607 – Factsheet

Koen Bender & Kwok Chern-Yeh

Het Aberdeen Japanese Smaller Companies Fund maakt al langere tijd deel uit van onze offensievere portefeuilles. Het fonds liet eind 2016 een sterke opwaartse trend zien, maar in 2017 is de koers tot op heden vlak. Wat is hiervoor de reden, en wat mogen we verwachten voor de komende periode? We nodigden fondsmanager Kwok Chern-Yeh uit op ons kantoor in Den Haag en spraken met hem over zijn visie en verwachtingen van de Japanse markt.

Het fonds in het kort

Het fonds probeert inkomen en groei te realiseren door voornamelijk te beleggen in aandelen van kleinere bedrijven die ofwel gevestigd zijn in Japan, of hier veel zakelijke activiteiten hebben. Gezien de kleinschalige aard van deze bedrijven zullen de namen van de fondsposities de gemiddelde belegger weinig zeggen. Een aantal posities van het fonds betreffen MakitaSan-A Co (retail bedrijf in kleding en wonen-gerelateerde producten), Nabtesco (producent van industriële machines) en Diawa Industries (producent van koelkasten, vriezers en ijsmachines).

Invloed van de Yen

Een belangrijke factor voor de prestaties van Japanse aandelen is de waarde van de Yen. Toen de waarde van de Amerikaanse Dollar eind 2016 steeg (t.o.v. de Yen), was een stijging van de Japanse beurzen zichtbaar. Exporterende bedrijven ontvangen een deel van hun omzet immers in Dollars. Nu de Yen weer wat in waarde wint is dit direct zichtbaar op de Japanse beurzen, die nu weer iets inleveren.

“That’s why we stayed away from pure exporters.”

Kwok Chern-Yeh,

Fund Manager

Het fonds probeert hier op fundamenteel niveau op in te spelen. Ze blijven bijvoorbeeld dan ook weg bij puur exportgerichte bedrijven. Ook kan een bedrijf valutarisico afdekken door de producten die ze in het buitenland verkopen, daar ook te produceren. Autoproducent Honda bijvoorbeeld, produceert de auto’s die ze in Europa verkopen in Europa, en de auto’s die ze in de VS verkopen in de VS. Bij een sterke Yen is in dit geval niet alleen de omzet in Dollars lager, maar ook de productiekosten zijn lager.

Waarom is Japan nu aantrekkelijk?

Op dit moment zijn Japanse aandelen relatief laag geprijsd ten opzichte van aandelen in andere markten. De reden hiervoor ligt bij de spaarzaamheid van de Japanners. In de jaren 90 kende Japan een recessie waarbij veel bedrijven bijna failliet gingen, omdat ze hun schulden niet meer terug konden betalen. Deze ervaring heeft ertoe geleid dat bedrijven op dit moment extreem zuinig zijn, hun schulden minimaliseren, en vaak zelfs grote hoeveelheden cash op hun balans hebben staan.

Bij Daiwa Industries, een van de bedrijven waarin het fonds belegd is, stond er een bedrag aan cash op de balans wat 80-90% van de waarde van de aandelen was, op het moment dat Aberdeen instapte. Met andere woorden, eigenlijk betaal je dan maar 10-20% voor de waarde van het bedrijf, want cash voor cash kan tegen elkaar weggestreept worden.

Wanneer er dan gekeken wordt naar P/E ratio’s (de prijs die betaald wordt t.o.v. de winst) is deze vele malen gunstiger in Japan dan in andere markten.

Verborgen pareltjes

Een ander verschil tussen de Japanse markt en de Westerse markten is de dekking van research analisten. Voor Amerikaanse kleine bedrijven geldt dat slechts 4% van deze bedrijven niet door analisten gevolgd wordt (Bron: Bloomberg). 87% van deze bedrijven wordt zelfs door 3 of meer analisten onderzocht. Van de kleine Japanse bedrijven wordt 42% door geen enkele analist gevolgd. Dit betekent dat er nog veel verborgen pareltjes in de Japanse markt te ontdekken zijn. Het eerder genoemde Daiwa Industries kan als een dergelijk pareltje gezien worden.

Een vergelijking van het fonds met vergelijkbare partijen is te zien op de volgende pagina.

Ook de komende periode in onze portefeuilles

Na weer eens bijgepraat te hebben met de heer  Chern-Yeh werd ons vertrouwen nogmaals bevestigd om ook voor de komende periode dit fonds in onze offensievere portefeuilles te houden.

Zoals hierboven te zien is het fonds over 3 jaar gemiddeld gezien het best presterende fonds. Year-to-date zijn er twee fondsen die het iets beter doen, maar de verschillen zijn niet enorm, en het fonds van Goldman laat in 2016 bijvoorbeeld weer een slechter rendement zien. Wanneer er voor risico gecorrigeerd wordt komt het fonds van Aberdeen ook als beste uit de bus.

[pl_button type=”ol-link” size=”large” link=”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]