• ondernemersgeest

    Overnamekandidaten bieden kansen op extra rendement

  • Onderscheidend vermogen

    Wij zitten kort op de bal en schakelen snel. Dit geeft ons een voordeel ten opzichte van de grootbanken

Wat brengt maart de markten?

2 maart 2019

Lees het artikel als PDF

China heeft de ambitie om een wereldmacht te worden. Centraal in dat streven staat technologisch leiderschap en dominantie in (5G) communicatienetwerken. Een 5G netwerk is vele malen sterker en sneller dan het huidige netwerk, dit hebben we nu nog niet nodig maar gaat zorgen voor veel nieuwe innovaties. De verwachting is dat het aantal apparaten met een internetverbinding de komende jaren enorm zal stijgen. Naast onze smartphones zullen ook zelfrijdende auto’s, een wasmachine, een stofzuiger, een oven, de intercom en de achterdeur een internetverbinding hebben. Alles heeft straks een sensor, wisselt data uit en kan je op afstand bedienen. Het Chinese bedrijf Huawei is de belangrijkste leverancier ter wereld van apparatuur voor het 5G-netwerk. De VS zien Huawei als een gevaar en blokkeren het bedrijf uit hun netwerken.

De kaarten worden geschud…

Europa staat op het punt om de 5G frequenties te veilen en daarmee de netwerken te verdelen. De Amerikaanse regering legt druk op Europa om Huawei uit te sluiten van deelname aan deze tenders, omdat de Amerikanen Huawei beschuldigen van spionage. Huawei beschikt over de meest geavanceerde technologie en daarnaast wordt het 5G netwerk gebouwd bovenop het huidige 4G netwerk, wat in Europa vaak al vol zit met Huawei apparatuur. Het vervangen daarvan is daarom extra kostbaar en het hele proces zou veel langer duren. De beloofde innovaties die een 5G netwerk op gang zou brengen lopen daarom een grote achterstand op, en de politici weten dat Europe het zich niet kan veroorloven om een achterstand op te lopen in technologische ontwikkelingen.
Een cruciaal netwerk voor het functioneren van een maatschappij, zoals het internet, gebouwd op Chinese apparatuur, is dat wel een goed idee? De Amerikanen vinden duidelijk van niet. Een Chinees netwerk kan niet alleen voor spionage gebruikt worden maar kan ook het Amerikaanse leven plat leggen. Cruciale systemen kunnen op afstand worden uitgeschakeld.

…en Huawei zet charme-offensief in…

Huawei weet dat ze op moet boksen tegen een dik rapport waarin Amerikaanse autoriteiten Europa willen overtuigen het bedrijf uit te sluiten van deelname aan de frequentieveilingen. Omdat deze bijzondere positie voor Huawei van groot belang is heeft ze daarom een sterke lobby ingezet bij de Europese machtshebbers. Op de wereldwijde telecombeurs in Barcelona vertelde het bedrijf deze week aan de NOS dat ze overweegt nog dit jaar een onderzoekscentrum in Nederland te bouwen, een investering van miljoenen euro’s. Huawei is een van de hoofdsponsors van de beurs en zal er alles aan doen om de Europese deelnemers te overtuigen dat ze elkaar nodig hebben.

…Europese bedrijven waarschuwen…

Vodafone CEO Nick Read roept deze week Amerikaanse autoriteiten op om bewijzen te delen die kunnen aantonen dat Europa er beter aan zou doen om Huawei uit te sluiten in haar netwerk. Mocht Europa de Chinezen uitsluiten is het natuurlijk een grote kans voor de Europese telecom netwerkbouwers, zoals Nokia en Ericsson. Bloomberg rapporteerde deze week dat het een document van Deutsche Telekom in handen heeft waarin het Duitse bedrijf intern waarschuwt dat Europa zo veel als 2 jaar achter kan gaan lopen op ontwikkelingen in Azië en de VS als het Huawei’s 5G apparatuur afwijst.
Vodafone koopt tijdelijk geen apparatuur bij Huawei maar deed dat in het verleden wel. Een groot deel van haar netwerk bestaat uit onderdelen van de Chinese gigant. Er ligt dus een kans voor de Westerse fabrikanten zoals Nokia, Ericsson, en Cisco om te profiteren van de Huawei blokkade.

…en onderhandelingen vastlopen.

De race tussen de VS en China om technologische dominantie vormt de kern van de onderhandelingen over het handelsconflict. Daar waar Trump de wereld meermaals heeft laten weten dat er bijna, bijna, echt bijna een heel, heel goed handelsakkoord met de Chinezen ligt, lijkt Amerika in China haar meerdere te moeten erkennen in de onderhandelingen. Trump lijkt gebrand op een deal en heeft de verhoging van de handelstarieven uitgesteld. Vooral in zijn belang want zwaardere tarieven drukken de koersen, zo hebben we de afgelopen tijd kunnen zien. Bovendien kan Trump wel een succesje gebruiken nu zijn bromance met Kim in nucleair besmet water is gevallen. Het is maar de vraag of de Chinezen hem dat succes tijdens de beoogde top eind maart gaan geven.

De spanning loopt op…

Al hoewel Trump op de persconferentie na de top aangaf dat zijn grote vriend Kim heeft beloofd geen nieuwe kernproeven en rakettesten te zullen doen (en Trump gelooft hem op zijn woord) loopt de spanning in de regio op. Het ligt in de lijn der verwachting dat Noord-Korea opnieuw zal gaan provoceren en dat komt bovenop de spanning tussen de kernmachten India en Pakistan. India heeft in mei verkiezingen en in een poging daadkracht te tonen heeft de regering Modi een terroristenkamp op Indiaas grondgebied aangevallen. De verhoogde spanning en het verder uitblijven van een solide en werkbaar akkoord tussen de VS en China zal de koersen mogelijk onder druk zetten in de maand die voor ons ligt. En dan hebben we het nog niet eens over de Brexit gehad, of het schuldenplafond in de VS dat vandaag opnieuw bereikt wordt…
Wij hebben portefeuilles klaargemaakt voor een nieuwe ronde van dalende koersen op de beurzen.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES