• ondernemersgeest

    Overnamekandidaten bieden kansen op extra rendement

  • Onderscheidend vermogen

    Wij zitten kort op de bal en schakelen snel. Dit geeft ons een voordeel ten opzichte van de grootbanken

Lagarde, een goede keus?

6 juli 2019

Lees het artikel als PDF

De 63 jarige Christine Lagarde leidt vanaf 1 november de ECB. Als opvolgster van Mario Draghi bekleed ze dan de belangrijkste functie in financieel Europa. En dat op een moment waarop de rente negatief is, het VK mogelijk uit de EU stapt en Europa door de handelsoorlog tussen de VS en China hard geraakt wordt. Is deze juriste de juiste keuze voor de ECB?

Tijdwinst…

Van alle banen die er afgelopen week in Brussel te verdelen waren, was het presidentschap van de ECB veruit de belangrijkste. Het is vrijwel altijd een centrale bankier die financiële markten tot bedaren brengt in een crisis. Bernanke deed dat in 2008, Draghi redde de Euro op 26 juli 2012 met de fameuze woorden: “what ever it takes”. Financiële markten hangen aan de lippen van een centrale bankier, en een wisseling van de wacht zorgt vaak voor een wenningsperiode. Zo schreven we ruim een jaar geleden in deze nieuwsbrief een artikel met de titel: “Jerome Powell, leren communiceren?”. In oktober waren ongelukkige formuleringen van Powell mede de aanleiding tot een stevige marktcorrectie. Met de keuze voor Lagarde komt er een Presidente bij de ECB die in de financiële wereld al haar sporen heeft verdiend. In de 8 jaar dat Lagarde nu topvrouw van het IMF is, is ze veelvuldig geïnterviewd en heeft talloze publieke optredens verzorgt. Daarvoor werd ze in 2009 door de Financial Times al uitgeroepen tot beste minister van financiën in de Eurozone, een rol die ze van 2007 tot 2011 onder Nicolas Sarkozy vervulde. Met de keuze voor Lagarde komt er dus een veteraan naar Frankfurt die de gewenningsperiode kan overslaan. Christine weet hoe ze met financiële markten moet communiceren, een zeer belangrijke pré!

…en, politieke ervaring…

Lagarde heeft in haar carrière veel bestuurlijke ervaring vergaard. Zo was ze de eerste vrouwelijke internationale bestuursvoorzitter van advocatenkantoor Baker McKenzie, in 2005 werd ze minister van Economische Zaken om vanaf 2007 het ministerie van Financiën te leiden. Vanaf 2011 leidt ze het IMF en is die rol actief op het snijvlak van financiën en politiek. Ze is een vaste gast op de G20 bijeenkomsten en speelde een actieve rol in het Griekse dossier in 2012 en 2015, waarbij ze een harde maar faire houding nam in de onderhandeling. Die politieke ervaring zal Lagarde hard nodig hebben om de verschillende belangen binnen de Eurozone op een lijn te brengen. Inmiddels is ze langer actief op het wereldtoneel dan de meeste tegenspelers en dat is in haar voordeel. Zowel Draghi als Lagarde in haar rol bij het IMF hebben meermaals aangegeven dat de Centrale Banken slechts beperkte mogelijkheden hebben in het bestrijden van een crisis en dat er harde maar broodnodige fiscale maatregelen van overheden nodig zijn om schulden te beperken. Het is dus, mede, aan de ECB om politici in beweging te brengen om fiscale maatregelen te nemen. En daar is een ervaren zwaargewicht voor nodig, de vegetarische sportieve Lagarde kwalificeert ook op dit punt.

…zonder economische opleiding…

In de afgelopen dagen is de nominatie van Lagarde veelvuldig becommentarieerd. Opvallend veel economen bekritiseren de benoeming van de juriste. Het zou in strijd zijn met artikel 11.2 van de statuten van de ECB, die stellen dat de directie moet worden gekozen uit mensen met beroepservaring op monetair of bancair gebied. Apart dat deze economen voorbij gaan aan haar ervaring bij het Internationale Monetaire Fonds. Bovendien, de topman van een luchtvaartmaatschappij hoeft toch ook geen piloten opleiding te hebben? Er werken voldoende economen bij de ECB. In onze bescheiden mening is het vele malen belangrijker dat ze bestuurlijke en politieke ervaring heeft om goed leiding te geven aan de financiële markten in Europa. Lagarde heeft zich bewezen als een snelle leerling van complexe materie.

…met een smet op haar blazoen…

In 2015 heeft Lagarde een rechtszaak aan haar broekrok gehad over haar rol in een arbitragezaak van Bernard Tapie tegen de Franse staat. Haar werd nalatigheid verweten en gehandeld te hebben op verzoek van haar baas Nicolas Sarkozy. Ze werd veroordeeld voor nalatigheid maar kreeg geen boete. Wij willen dit handelen van Lagarde niet bagatelliseren maar de les die ze eruit zal hebben geleerd is dat ze onafhankelijk en nog zorgvuldiger moet opereren. Eenmaal gebrand aan de hete pan zorgt daarna voor extra oplettendheid. Dat Christine zich al gebrand heeft is voor ons een positief teken.

…van deze geknipte kandidate.

Lagarde, die niet als kandidate genoemd werd, is in onze ogen een zeer geschikte kandidate. Haar uitspraken over het monetaire beleid zijn in lijn met de koers die Draghi vaart. We verwachten daarom ook geen U-turn in het beleid bij de ECB. Haar bekendheid met financiële markten en de bekendheid van financiële markten met haar, is een belangrijke basis voor een goed huwelijk. En dat is nodig want er hangen donkere wolken boven de financiële markten, met een Brexit in aantocht, handelsspanningen tussen de VS en de rest van de wereld en mogelijk stijgende rente in de VS.  Fijn dat een ervaren pilote, ons door deze turbulentie zal leiden.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES