Klaar voor 2021?

Koen BenderEconomie

Wat een jaar, 2020. Alles ging anders dan we bedacht hadden. Grote verschillen alom. Aandelen die implodeerden en anderen die explodeerden. Trump in het twijfelachtige rijtje van presidenten die geen twee (opvolgende) termijnen zitting hadden. Werken vanuit isolatie wachtend op vaccinatie. We zitten in de nadagen van een jaar waarin de wereld op z’n kop werd gezet. De meeste mensen (en beleggers) hebben het wel gehad met 2020. Met het volgende jaar minder dan 6 weken in het vooruitzicht kunnen we ons afvragen: zijn we klaar voor 2021?

Vaccins in overvloed

Voor Donald Trump Jr, komt het te laat, een vaccin. Hij bleek de afgelopen week het meest recente lid van de First Family dat positief testte op Covid. Waarschijnlijk is hij er blij mee, volgens zijn vader is het tenslotte een geschenk van God. De rest van de wereld is blijer met het nieuws dat de vaccins die in ontwikkeling zijn, in de eerste testen zeer effectief blijken. Beleggers vierden de afgelopen weken alvast een feestje dat de economie weer open kan. De eerste vaccinaties kunnen nog in 2020 toegediend worden aan de zwaksten van de samenleving. Goed nieuws voor de zorg! Geen risico op leegstand in bejaardenhuizen in 2021! Aandelen van varende bejaardenhuizen schoten omhoog op het nieuws. Zij zijn klaar voor 2021!

Handboeien voor Powell

In de nadagen van de regering Trump drukt de minister van Financiën, Steve Mnuchin, nog even een stempel op het begin van 2021. De hulpprogramma’s worden niet verlengd en Jerome Powell krijgt een stel handboeien als vervroegd kerstcadeau van Mnuchin. De handen van de centrale bankier worden geboeid door een inperking van het arsenaal van de FED. Terwijl de economie gebukt gaat onder een nieuwe sluiting door piekende covid besmettingen verwijdert Mnuchin de reddingsboten van de spreekwoordelijke Titanic. Mnuchin verdedigde deze opmerkelijke actie door te stellen dat de economie sterk genoeg is om op eigen kracht te herstellen. Het lijkt de tactiek van de verschroeide aarde. De Trump regering lijkt het Biden zo moeilijk mogelijk te willen maken, en hoewel Biden de beslissing na zijn inauguratie ongedaan kan maken, bespoedigd deze creatieve (wraak)actie het economische herstel niet.

De wet van Mercurius® in de praktijk

In de vorige editie van de nieuwsbrief introduceerden we de wet van Mercurius®. Even opfrissen: Creativiteit + Liquiditeit = (Groei)². En hoe leuk is het om dit ook in de praktijk te zien. Afgelopen donderdag had ik een online pub quiz met een aantal vrienden uit de historische rallysport. Een inmiddels ingesleten gezelligheidsevenement, bedoeld om het sociale isolement te doorbreken. Tijdens de virtuele borrel werd een nieuwe rally geïntroduceerd, die hopelijk in 2021 kan worden verreden. Het initiatief van de bedenkers werd eenvoudig verklaard; de evenementen die in 2020 geen doorgang konden vinden zijn al betaald door de deelnemers. Voor die doorgeschoven evenementen naar 2021 hoeft men niet in de buidel te tasten. Er is dus financiële ruimte om iets nieuws te plannen. Een simpele gedachte die me aan het denken zette…

Hoeveel reizigers hebben hun tickets in 2020 niet omgeboekt naar tegoedbonnen? De “tegoedbon” reisjes kosten de consument volgend jaar geen of nauwelijks geld. Wat als ze een extra reisje boeken, net als deze extra rally? We gaan er al langer van uit dat de creativiteit die Covid losmaakt voor een sterk herstel zal zorgen. Het nieuws tijdens de pub quiz was de verrassende bevestiging, en wat als het herstel door deze initiatieven nog sterker zal zijn? Deze rallyorganisatoren zijn klaar voor 2021!

Beleggingen klaar voor 2021?

Nu de verkiezingen in de VS achter de rug zijn en alleen Brexit nog de krantenkoppen zal domineren, kunnen beleggers voorzichtig de balans voor 2020 opmaken. Bij Mercurius Vermogensbeheer staan alle beheerportefeuilles in de plus voor het jaar 2020. In de komende weken zullen we de portefeuilles finetunen voor 2021. Grote wijzigingen zullen er binnen onze portefeuilles niet plaatsvinden. Toch zullen veel andere partijen nog wel een herweging doorvoeren voor 2021. Neem de indexbeleggers, die kregen begin vorige week te horen dat Tesla op 21 december in de S&P 500 komt. En dat is wel een dingetje…

S&P 500 nog niet klaar voor 2021..

Als Tesla op 21 december in de S&P 500 komt dan behoort het bedrijf meteen tot de 10 grootste leden van die index, gemeten in marktkapitalisatie. Dat houdt in dat index beleggers, en fondsmanagers die zich spiegelen aan de S&P 500, positie moeten hebben om de afwijking tov van die index zo klein mogelijk te houden. Zakenbank Goldman Sachs zocht uit dat van de 189 Large Cap US fondsen, 157 fondsen nog geen positie in Tesla hebben. Om enigszins in de buurt te komen van een passende weging moeten ze nog voor ongeveer $500 miljard aan Tesla aandelen kopen. Op basis van dit rekensommetje zijn beleggers in Tesla nog niet klaar voor dit jaar. En dat terwijl het aandeel al een astronomisch jaar in de boeken heeft. Sinds de aankondiging op maandag 16 november schreef het aandeel al zo’n 25% bij. Het aandeel Tesla is pas op 22 december klaar voor 2021!

Boris en de Britten

Ondertussen tikt ook de tijd weg voor de Britten om een handelsakkoord met de EU te bereiken. Een harde Brexit lijkt aanstaande. Dit kan voor chaos aan de grens zorgen. Voor het Verenigd Koninkrijk kan 2020 misschien toch niet lang genoeg duren. Beleggers lijkt het niet te deren. Het is vooral het Britse Pond dat geraakt wordt door het gebrek aan helderheid. Beleggers hebben sinds 2016 de tijd gehad om hun posities klaar te maken voor 2021!

Wij kunnen niet wachten!

Nog 6 weken en het disruptieve 2020 staat in de geschiedenisboeken. We verwachten voor de rest van het jaar geen vuurwerk meer. Hooguit een lasershow waarbij beleggers focussen op de beursgang van bedrijven als AIRBNB, DoorDash en Wish. Dit zal een belangrijke graadmeter zijn voor het beleggingsklimaat in 2021. We verwachten daarbij dat het klimaat voor beleggers niet zal omslaan. Technologie en gezondheidszorg zullen de focus van beleggers houden, net als de vergroening. Biden heeft aangekondigd dat de VS zullen terugkeren binnen het klimaatakkoord van Parijs. Goed nieuws voor het klimaat en de bedrijven die daarop inspelen. Slecht nieuws voor bedrijven die nog niet aan die doelen voldoen. Die krijgen minder respijt. Voor onze portefeuilles is dit goed nieuws, we zijn uitstekend gepositioneerd om te profiteren van de kansen die 2021 ons gaat brengen!