Infrastructuur, de weg naar rendement.

Koen BenderBeleggingsfonds

Bedrijven actief in de infrastructuur bieden een mooie weg naar een stabieler rendement. Bovendien kunnen beleggers zo profiteren van bevolkingsgroei en vergroening van de samenleving. We lichtten onze keuze in de sector verder toe.

Waarom infrastructuur?

Bij infrastructuur beleggingen moet u denken aan grofweg vier categorieën van activiteiten waarin bedrijven actief zijn.
Communicatie zoals glasvezelnetwerken, datacenters en satellieten
Nutsbedrijven zoals waterbedrijven, elektriciteit en afvalverwerking
Gasvoorziening zoals het transport en de opslag van gas
Transport zoals wegen en spoorwegen, havens en luchthavens
Als gemeenschappelijke kenmerken hebben deze categorieën dat er hoge toegangsbarrières zijn, er een consistente vraag naar de diensten is, en dus stabiele omzet met hoge kasstromen en een voorspelbare groei op basis van een groeiende wereldbevolking en welvaart. Door de consistente vraag heeft de sector een defensiever karakter. In tijden van een recessie krimpt de vraag slechts marginaal.

De OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) voorspelde in 2012 al dat er ruim $ 50 triljard nodig zou zijn om toekomstige groei van infrastructuur te faciliteren. Zo’n $ 11 triljard zou nodig zijn voor de aanleg of verbetering van havens, luchthavens en spoorwegen. In de Verenigde Staten alleen al zijn de komende jaren miljarden dollars nodig om de verouderde infrastructuur te vervangen, zo schreef het Brookings Institute vorig jaar in een publicatie.

Infrastructuur, de weg naar duurzaam rendement!

In het huidige decennium zal de verouderde infrastructuur in (met name) de VS en Europa moeten worden vervangen. Daarnaast vindt er in de VS een verschuiving naar gebruik van aardgas plaats. Het transport en de opslag daarvan biedt kansen. Kansen liggen er de komende 10 jaar ook in het toenemende gebruik van groene energie. Onze energieconsumptie neemt toe en het netwerk moet daarvoor aangepast worden. De toenemende dataconsumptie biedt ook kansen. De uitrol van 5G en het exploderende datagebruik maken datacenters tot interessante belegging. Al deze ontwikkelingen dragen ook bij aan de Sustainable Development Goals van de VN. Ook hier gaan vergroening en rendement hand in hand!

Infrastructuur, de weg naar rendement
Duurzaamheid en rendement gaan hand in hand

Hoewel we in al onze beheerportefeuilles al op dit thema inspelen met een positie in Partners Group, hebben we eind 2019 besloten een zwaarder gewicht aan dit thema toe te kennen. We namen daartoe positie bij Nordea.

Nordea Wereldwijd beursgenoteerd infrastructuur fonds, onze weg naar rendement. ISIN: LU1947902281

Het Scandinavische Nordea heeft ruim $ 300 miljard onder beheer. Het infrastructure fund heeft 47 bedrijven in portefeuille, die gezamenlijk een dividendrendement van 3,0% genereren. Het fonds belegt voor 52% in de VS en voor 22% in continentaal Europa. We stellen graag enkele bedrijven uit de portefeuille van het Infrastructure Fund aan u voor:

Crown Castle International

Crown Castle International is de leidende aanbieder van draadloos infrastructuur in de VS. Het bedrijf beheert meer dan 40.000 zendmasten in de VS. Daarnaast heeft het 70.000 kleinere zendstations zoals kasten in lantaarnpalen onder contract. Verder hebben ze een sterke positie in glasvezel met meer dan 125.000 kilometer in de belangrijkste zakelijke gebieden in de VS. Crown Castle kan optimaal profiteren van de toename van dataverkeer en de uitrol van 5G.

Fraport (Frankfurt International Airport Services)

Fraport AG is een leidende partij op de wereldwijde luchthaven management markt. Buiten haar thuishaven Frankfurt beheert het bedrijf onder meer de luchthavens in St-Petersburg, Xi’An (China), Delhi, Lima en Baltimore. In totaal staan er 30 luchthavens op 4 continenten onder contract. Gezamenlijk maken jaarlijks meer dan 178 miljoen reizigers gebruik van “Fraport” luchthavens. Het bedrijf heeft een omzet van $3,5 miljard en een winst van meer dan $500 miljoen. De uitbreiding van het aantal luchthavens onder contract en de toename van passagiers- en vrachtvolumes op de luchthaven liggen aan de basis van deze groei.

AtlasArteria

AtlasArteria is een van ‘s werelds grootste uitbaters van tolwegen. Het heeft belangen in het Franse APRR en Adelac, het Duitse Warnow Tunnel en de Dulles Greenway in de VS. Deze Dulles Greenway van pakweg 46 km verbindt de stad Washington DC met Dulles International Airport en Loudon County. Deze County is een van de snelstgroeiende gebieden in de hele VS. De 6-baansweg opende in 1995 en AtlasArteria heeft een licentie om tot 2056 de tolweg te beheren. Tussen 2020 en 2025 stijgt de tol met 33%. De EBITDA marge is nu al 81,3%.

Enel

The Enel Group is een van de grootste elektriciteit leveranciers in de wereld. Het levert energie en gas aan 76 miljoen gebruikers in 33 landen op 5 continenten. Het heeft een eigen netwerk van 2,2 miljoen kilometer. Het bedrijf is een voorloper in het gebruik van schone energie, bijna de helft van de energie die het bedrijf opwekt, wordt opgewekt zonder CO2 uitstoot. Dit aandeel groeit naar 68% in 2022. Enel verwacht haar winst tot 2022 met 27% te laten groeien tot 6,1 miljard

Met de toevoeging van infrastructuur hebben we de portefeuilles een defensiever karakter gegeven door de stabiele hoge kasstromen van de bedrijven. We behouden de hoge groei doordat nutsbedrijven profiteren van een groeiende bevolking, en hebben we de portefeuille verder verduurzaamd door te beleggen in bedrijven die voorop lopen in het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Mercurius Vermogensbeheer heeft positie in het Nordea Global Listed Infrastructure Fund in Neutrale, Gematigd Offensieve en Offensieve beheerportefeuilles.