• ondernemersgeest

    Overnamekandidaten bieden kansen op extra rendement

  • Onderscheidend vermogen

    Wij zitten kort op de bal en schakelen snel. Dit geeft ons een voordeel ten opzichte van de grootbanken

Houdstermaatschappijen; een veilige haven?

16 augustus 2019

Lees het artikel als PDF

Waar zijn uw beleggingen veilig in deze roerige tijden? Een vast onderdeel van onze portefeuille zijn de houdstermaatschappijen. Wat deze vermogende familiebedrijven gemeen hebben is hun strategie om waarde te creëren op de lange termijn. Wat speelt er nu bij HAL Trust, Sofina, Berkshire Hathaway en Investor AB?

Sofina

Sofina is dit jaar druk met het uitrollen van haar nieuwe strategie. Het bedrijf focust zich op Azië en op de vier kernsectoren retail, digitale transformatie, onderwijs en gezondheidszorg. De combinatie van beursgenoteerde belangen en private equity deelnemingen en de wereldwijde spreiding zorgen voor een bijzondere portefeuille die waarde creëert op de lange termijn. Sofina was onlangs in het nieuws met een nieuwe investering in de Belgische luierfabrikant Drylock Technologies. Sofina verwierf een 25% belang voor €150 miljoen in het bedrijf dat in 7 jaar is uitgegroeid tot een wereldwijde onderneming met een omzet van € 500 miljoen. Daarnaast investeerde Sofina onlangs €22 miljoen in de Indiase nieuwsapp Dailyhunt.

Berkshire Hathaway

Het beleggingsimperium van Warren Buffett zwicht onder zijn eigen succes. Berkshire is zó groot geworden dat hij nu $122 miljard aan cash heeft liggen en daarvoor ziet hij weinig mogelijkheden tot opportunistische investeringen. Activistisch aandeelhouder Bill Ackman nam onlangs een belang van 0,25% van de B-aandelen in Berkshire, ter waarde van $688 miljoen. De strekking van een artikel van 14 augustus in de FT was dat we geen agressieve benadering hoeven te verwachten, Ackman is een groot fan van Buffett. Maar die grote berg cash zou aan het werk gezet moeten worden, zo vinden veel aandeelhouders. Daarnaast blijft het slecht nieuws regenen bij Kraft Heinz. Nadat eerder dit jaar een onderzoek door de SEC is gestart naar fraude in de jaarverslagen van Kraft Heinz, werd in de laatste kwartaalcijfers nog eens $1.2 miljard afgeschreven. Ondertussen koopt Buffett rustig bij in zijn lieveling Amazon en in Amerikaanse banken, waar hij nu zo’n 20% van Berkshire in belegd heeft.

Hal Trust

De verkoop van optiekketen Grandvision aan EssilorLuxottica lijkt afgerond. Nu is het wachten op goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Dit zou nog wel eens een langdurig onderzoek kunnen worden, men maakt zich zorgen dat het marktaandeel van het gefuseerde bedrijf wel eens te groot zou kunnen worden. De cashpositie na verkoop van Grandvision bedraagt zo’n €7,5 miljard. Aandeelhouders kunnen nu uitkijken naar de volgende stap van HAL, waar gaan ze dit geld aan het werk zetten? Tot die tijd biedt deze positie rust in portefeuille in deze volatiele tijden.

Investor AB

Het Zwitserse ABB waar Investor AB grootaandeelhouder (11%) is, kondigde op maandag 12 augustus aan dat Bjorn Rosengren de nieuwe CEO wordt. Oud Shell CEO Peter Voser is op dit moment interim CEO na het vertrek van Ulrich Spiesshofer in april. Activistische aandeelhouder Cevian Capital en Investor AB verwelkomen CEO Rosengren. Zijn voornaamste taak zal worden om de waarde te ontsluiten in de losse onderdelen van het conglomeraat, gespecialiseerd in de elektrische revolutie, robotisering en industriële automatisering.

Veilige haven bij onstuimige zee?

De houdstermaatschappijen maken al lang deel uit van onze portefeuilles en een goede spreiding. Groot voordeel is dat de bedrijven geleid worden door families en er dus een continuïteit is in bestuur en visie. Dit leidt ertoe dat er een strakke koers gevaren wordt op de strategie van waarde creëren voor de lange termijn. Wat meerdere partijen gemeen hebben op dit moment is dat ze erg veel geld in kas hebben en daar te weinig geschikte investeringen voor kunnen vinden. In tijden van een correctie, is zo’n cashpositie juist een groot voordeel!

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES