Beleggen in tech

Koen BenderBeleggingsfonds

23-11-2019 – Beleggen in tech. Dagelijks maken we allemaal gebruik van de zogenoemde FAANG bedrijven. Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google regeren ons wereldbeeld. Technologie is dé trend waar we niet om heen kunnen. Rijkt de groei van deze bedrijven tot in de hemel? We nemen ons technologie fonds onder de loep.

Management & historie

Alison Porter is sinds 2014 fondsmanager bij Janus Henderson in het Global Technology team. Zij begon haar carrière bij Britannia Life als analist en maakte carrière als investment manager in Amerikaanse aandelen. Al snel specialiseerde ze zich in de sectoren gezondheidszorg en technologie.  

Dat technologie op zich niets nieuws is bewijst de leeftijd van het fonds, de oorspronkelijke vorm is opgericht in 1984. Het beste jaar tot nu toe was, u raadt het al, 1999 met 179,7%. Het ‘party like it’s 1999’ momentum gaat niet meer op voor de sector. Maar in technologiebedrijven zit veel groei, daarmee gepaard gaat een grotere volatiliteit. Zo kunt u zich herinneren dat vorig jaar rond deze tijd de grootste klappen vielen in de technologie sector. Het fonds verloor in het laatste kwartaal 18% en maakte dat in het eerste kwartaal van dit jaar snel weer goed met +17,7%. Technologie beleggers moeten dus op een rollercoaster-ritje berekend zijm.

Microsoft

Over Microsoft schreven we onlangs al naar aanleiding van de kwartaalcijfers. Een fantastisch bedrijf met een dominante marktpositie, de wereld kan niet meer zonder de Office-software. De solide kasstromen die hieruit voortkomen in combinatie met de veelbelovende, hard groeiende cloud-software Azure maken Microsoft een populair aandeel.  Microsoft maakt bijna 10% van het Henderson fonds uit.

Chips uit Taiwan

Zit u ook al te wachten op 5G? Zodat uw wasmachine straks automatisch gaat draaien in de daluren, en uw koelkast aan Albert Heijn bericht dat de melk op is? Of u niet meer hoeft te krabben buiten maar een zelfrijdende auto al warmgedraaide voor komt rijden? Nog even geduld, 5G gaat alles mogelijk maken. Terwijl de autoriteiten zich hier bezig houden hoe ze met Huawei om moeten gaan, zijn analisten bezig met het kijken naar bedrijven die het meest gaan profiteren van de grote transitie naar 5G. Een grote vereiste voor 5G zijn chips, die straks in ieders auto, koelkast en wasmachine zullen zitten. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) is het bedrijf dat voorop loopt in deze sector.  

Barron’s schreef eerder dit jaar dat “áls er een Zwitserland is in de handelsoorlog, dan is het Taiwan Semiconductor Manufacturing (…) wat Saoedi-Arabië is voor olie, is Taiwan voor chips, TSM is 5x zo groot als de eerstvolgende concurrent”. Omdat een groot deel van de handelsoorlog draaide om de plannen van zowel China als Amerika om elkaar af te troeven in technologische vooruitgang, was het vaststellen van bevoorrading van de chips essentieel. Beide landen zijn extreem afhankelijk van import, daarom is Taiwan een cruciale partij in het conflict.

De omvang van TSM (omzet van $34 miljard in 2018), de enorme groei die in de 5G revolutie aanstaande is en een aantrekkelijk dividendbeleid dat 70% van de free cash flow in kwartaaldividenden uitkeert, maken TSM een populair aandeel dat thuishoort in het Henderson Technology fund.

Beleggen in Tech bij Mercurius

Bij Mercurius Vermogensbeheer gaat het beleggen in Tech ondermeer via de positie bij JanusHenderson.